Verzorging van edelstenen

Voor een optimale werking van een edelsteen moet deze goed verzorgd worden. Positieve energie die de steen aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden (opladen van de steen) en negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet ontladen worden (reiniging van de steen). 

Hoevaak je de steen reinigt en oplaadt hangt af van de steen en waarvoor je hem gebruikt. Je eigen gevoel hierbij is dus heel belangrijk. Als je gevoelig bent voor de energie van je steen, laat je dan vooral leiden door de steen zelf. 

Bij een healing sessie waarbij stenen gebruikt worden, is het een goed idee om de stenen ervoor en erna te reinigen. Als je de steen voor geneeskrachtige of threpeutische werking, is het verstandig de stenen 1 keer per week te reinigen en op te laden.

Als je een steen gebruikt om mee te mediteren is het goed om de steen 1 keer per week of 1 keer per maand te reinigen en op te laden.

 

Reinigen van edelstenen 

Sommige stenen, zoals citrien of kyaniet, reinigen zichzelf en hoeven over het algemeen niet extra gereinigd te worden. Sommige andere stenen, zoals toermalijn en barnsteen, nemen veel energie op en moeten dus vaker gereinigd worden. Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen. Welke methode geschikt is, verschilt ook weer per steen. Hierbij een aantal reiniging methodes: 

Stromend water 

De eerste methode om te reinigen is om je steen onder stromend water te houden. Houdt dit minimaal 5 minuten aan. Je kan ze gewoon onder de kraan houden maar natuurlijk ook in een beekje of in de branding. Dit is 1 van de snelste reinigingsmethodes maar niet geschikt als grondige reiniging. 

Voor de edelstenen calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet kan je deze methode beter niet gebruiken. Stromend water kan de steen dan aantasten. Ook zilveren sieraden zijn hier niet geschikt voor, omdat de stenen dan kunnen loslaten. 

Aarde

Je kan de steen ook minstens 24 uur in de aarde stoppen. Hoe langer je de steen in de aarde stopt, hoe grondiger de reiniging. 

Hematiet

Je kan de edelsteen in een bakje met hematiet steentjes leggen. Hematiet neemt de negatieve lading uit de steen op. Laat de edelsteen minstens 24 uur in het bakje liggen. De hematiet kan zelf gereinig en opgeladen worden door de steentje onder stromend water te houden. Wel goed afdrogen anders kunnen de steentjes gaan roesten.

Salie of wierook

Door salie te branden en de steen door de rook hiervan te halen, kan de steen ook gereinigd worden. Dit geldt ook voor wierook. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus heel geschikt hiervoor.

Amethist

Amethist is een uitstekende steen om andere stenen mee te reinigen. Door jouw edelsteen +/- 12 uur in een amethistgeode, op een amethistcluster of op een bedje van amethiststeentjes te leggen wordt deze vanzelf gereinigd. 

Seleniet

Seleniet kan door haar reinigende eigenschappen en zachte energie heel goed gebruikt worden op andere mee te reinigen en op te laden.

Meru piramide

De meru piramide is een licht energie voor in huis, werk of op een hielige plaats. Het combineert 2 eeuwenoude energetische hulpmiddelen: de piramide en het Shri Yantra symbool. Zij worden al eeuwen gebruikt om vibraties en het bewustzijn te verhogen tot de hoogste niveaus. Als een piramide en een Shri Yantra samengevoegd worden tot een meru piramide, ontstaat een krachtig bubbel generator-effect. De Yantra straalt positieve vibraties opwaarts en die samenvloeien met de energie van de piramide. Edelstenen kunnenn gereinigd en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen voor minimaal 8 uur. 

 

Opladen van edelstenen

Edelstenen hebben een positieve werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of drager. Deze energie moet wel regelmatig worden aangevuld. Voor het opladen van edelstenen heb je ook weer verschillende methodes. ik zal de meest gebruikte methodes benoemen: 

Maanlicht

Je kan de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht leggen. Dit kan gewoon achter glas. (extra goede werking bij volle maan) 

Zonlicht

Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden. Het zonlicht is echter veel intersiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen en kunnen hun kleur verliezen onder invloed van (fel) zonlicht. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden: Amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien, fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaaal, rozenkwarts, toermalijn & turkoois. 

Bergkristal

Je kan je steen ook op op een bergkristal cluster, schelp of bakje met bergkristal steentjes leggen. Laat de steen minimaal 24 uur liggen. Let op dat je de bergkristal zelf regelmatig reinigt (bergkristal kana heel goed onder stromend water gehouden worden). 

Meru piramide

Zelfde uitleg als bij het kopje reinigen.